Biografie

Opleiding

Kox, wiens vader koordirigent en organist was, studeerde van 1948 tot 1951 in Amsterdam piano bij Jaap Spaanderman en van 1951 tot 1955 compositie bij Henk Badings.

Werkzaamheden

In 1953 debuteerde hij als componist bij de Stichting Gaudeamus met een strijktrio. Van 1957 tot 1970 was hij directeur van de muziekschool te Doetichem, van 1970 tot 1974 adviseur van het Noordhollands Philharmonisch Orkest (Haarlem) en van 1974 tot 1984 docent compositie aan het Utrechts Conservatorium.

Composities

Hans Kox ontving veel compositieopdrachten, zowel uit Nederland als uit het buitenland (onder andere van het Concertgebouworkest, Cultuurfonds Buma, de Nederlandse regering; uit Duitsland, België, Venezuela en de Verenigde Staten). Voor het Internationale Muziekconcours Scheveningen 1987 schreef Kox het 'verplichte werk' Le Songe du Vergier, voor cello en orkest. Uit 1989 dateert het oratorium Sjoah, voor soli, koor en orkest. Ter herdenking van veertig jaar bevrijdi ng componeerde Kox de Anne Frank Cantate (A Child of Light), die in première ging op 4 me i 1985. Dit werk behoort tot het oorlogsdrieluik bestaande uit In those Days, Requiem for Europe en de Anne Frank Cantate. Voorts schreef hij de opera's, o.a. Dorian Gray en Das grüne Gesi cht, de cantate Credo quia absurdum, drie symfonieën en de viool en celloconcerten. Zijn composities worden regelmatig uitgevoerd in binnen- en buitenland.

Prijzen

Kox ontving verschillende prijzen, onder andere werd in 1954 zijn Preludium en Fuga bij het Internationale Orgelconcours te Haarlem bekroond; in 1956 ontving hij de Culturele Prijs van de Gemeente Arnhem en de Muziekprijs van de Gemeente Amsterdam; in 1959 de Visser-Neerlandiaprijs voor zijn Eerste Symfonie; in 1970 de Prix Italia voor In Those Days en in 1974 de eerste prijs van het Rostrum of Composers voor L'Allegria.

Naar aanleiding van het overlijden van Hans Kox heeft John Borstlap het volgende artikel geschreven. De dunne laag van de beschaving; Het levenswerk van componist Hans Kox  lees verder