COMPONISTENPORTRET: HANS KOX


Category: Concerten
Het Orgelpark in Amsterdam zet de 85-jarige componist Hans Kox in de schijnwerpers in een programma met werken voor orgel en trompet, piano en strijkkwartet.

PROGRAMMA

Hans Kox (1930)
  • Praeludium en fuga (1954, orgel)
  • Stray birds (2015, première, orgel en trompet)
  • The darkling thrush (2001, orgel)
  • Vioolsonate nr. 3 (1961, revisie 2001)
  • Memories and Reflections voor Pianokwintet (2002)

Zie ook de website orgelpark

Peter van Dinther studeerde trompet en orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium. Hij heeft bij diverse orkesten gespeeld en gedirigeerd, waaronder het orkest van Mini en Maxi in hun show Het Concert. Peter van Dinther is onder meer dirigent van het Utrechtse harmonieorkest De Bazuin. Hij concerteert als solist in binnen- en buitenland. Sinds 1988 is hij solotrompettist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en combineert die werkzaamheden met activiteiten in ASKO|Schönberg.

Piet van der Steen studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium, bij Cor Kee en Nico van den Hooven, en in Parijs bij Marie-Claire Alain, Gaston Litaize en André Isoir. Hij legt zich vooral toe op Franse en Nederlandse orgelmuziek uit de 20ste eeuw. Hij won het Nationaal Franck Concours in Haarlem in 1976, ontving in 1985 en 1988 Franse onderscheidingen en in 2004 de Straesser/Verster-prijs. Piet van der Steen nam het complete orgelwerk op van Duruflé, Messiaen, Jolivet, Lesur en Ligeti. Hij werkte nauw samen met componist Joep Straesser die een aantal werken voor hem schreef. Hij is sinds 1966 organist van de Oud-Katholieke Kathedraal in Utrecht en leider van het door hem opgerichte koor Schola Cantorum.

Frank van der Laar studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Jan Wijn (diploma summa cum laude in 1989), en daarna in Hannover en Amsterdam bij respectievelijk Karl-Heinz Kammerling en Naum Grubert. Hij is hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en Arnhem. Hij behaalde vele prijzen en treedt op op alle belangrijke internationale podia.